Lite kort om sökoptimering

Jag fick en intressant fråga idag av en leverantör till oss. Han undrade om jag hade några tips på hur hans webbplats skulle komma längre upp i sökträffarna på sökmotorerna.


Och jag tänkte här sammanfatta mitt svar till honom.

1. Sökoptimera din webbplats

Med det menar jag att du ser till att din html-kod är så bra den kan vara för google och andra sökmotorers sökspindlar. Det är viktigt att du har med de viktigaste sökorden både i texten och keywordstaggen. Se även gärna till att ha något eller flera av sökorden i dina huvudrubriker. Använd <h1> taggar osv. Jag tänker inte här gå djupare in på hur man bäst sökoptimerar sin sida då det finns bra beskrivningar på nätet. Eller oxå kan man självklart anlita oss.

2. Se till att sökmotorerna hittar dig

Nu för tiden så genereras de flesta sidorna av olika script. Detta kan vara allt från olika textsidor till produktvisningar. Även om google jobbar hårt för att hitta din webbplats alla sidor så kan det vara lite svårt. Så då är det allra bäst att skapa en sajtmap på sidan (som även dina besökare gillar) men man ska även skicka in sin sajtmap till google. De har en gratistjänst som heter "Google verktyg för webbansvariga" (läs mer här) där du kan ange din google-xml-sajtmap (så här ser våran ut). Dels hittar då google alla dina sidor, men google får oxå ett hum om vilka sidor som har uppdaterats så att google kan indexera om sidans innehåll.

3. Skaffa länkar

Lite förenklat kan man förklara sökmotorer så här. De håller reda på vilka ord som finns på din sida, men för att veta vilka webbplatser de ska visa för besökaren när någon exempelvis söker på "bananer" så kollar google hur många andra webbplatser som länkar till respektive webbplats som har ordet banan på sig. Så varje webbplats som har ordet "banan" i sin länk till en webbplats som har ordet banan i sig får en poäng. Ju fler poäng en webbplats får desto högre upp i söklistan hamnar den webbplatsen. Men sen så ger olika webbplatser olika poäng. Det är där page-ranking kommer in. Webbkatalogen Infoo har t ex page-rank 7, så om en webbplats med ordet banan finns med i den katalogen med exempelvis länken "Svenska bananer AB" så kommer den webbplatsen få extra höga poäng.

Länkar från sidor som handlar om det ämne som din webbplats handlar om ger oxå extra poäng. Som våran webbplats skulle rankas högre om vi hade fler länkar från andra webbutvecklingsföretag.

Ett sätt att få flera länkar till sin webbplats är att registrera sin webbplats på olika företagsportaler som finns där ute. Jag kommer senare publicera en lista på kataloger där man kan anmäla sin webbplats. Ett annat sätt är att kommentera i bloggar och ange sitt företags webbadress som hemsideadress i inlägget. Ett bättre sätt är att skapa tävlingar där bloggare kan vara med och tävla mot att de skriver en länk till ert företags webbplats.

Ytterligare ett sätt som jag personligen förespråkar starkt är att skapa en företagsblogg och anmäla den till olika bloggportaler och bloggnätverk. På så vis när ni skriver om något intressant som berör det ni gör så kommer den texten att skickas vidare till olika portaler som länkar den texten till er webbplats. Och om ni skriver något inlägg som är intressant för andra bloggare så är det stor chans att de kommer länka till ert inlägg. Ju mer intressant information man har på webbplatsen, desto fler länkar kommer man att få. Och det är ju egentligen det hela sökningen går ut på, hitta den bästa och mest relevanta informationen till respektive sökord. Så lite kan man säga att bästa genvägen till att hamna högt upp på google är att ha så informativ webbplats som möjligt inom sitt område!

4. Betala för de viktigaste sökorden

Om jag ska vara lite för ärlig så är det väldigt svårt att komma högt upp på vissa sökord som många slåss om. Då har man inte så mycket val än att betala ett sökoptimeringsföretag för att hamna högt uppe. Vi har ett samarbete med Jajja som vi rekomenderar starkt att anlita. Hos dem betalar du bara för de sökord du kommer topp tio på google med. Vill du exempelvis hamna högt uppe på sökorden "gratis", "billigt" så behöver du bara betala om och när de lyckas. Så är du inte nöjd med resultatet så kostar det ingeting. När du kontaktar dem så hälsa att ni har blivit rekomenderade av Välkommen Webbutveckling AB så får ni extra god service.

Den nyfikne undrar självklart vad gör Jajja som lyckas få ens webbplats att hamna högt upp på sökmotorerna. Det enkla svaret är att de har lite över 2 000 olika domäner (webbplatser). Nästan alla dessa webbplatser är välbesökta och är innehållsrika. Så när de då skriver en förklarande text om ditt företag med en länk till din webbplats så lyssnar google. 2 000 webbplatser kan inte ha fel "tänker" google. Och självklart har de inte fel, för självklart ska väl din webbplats hamna högst upp?

//Leffe