Högspänning!

elektrisitet.jpg

Igår inträffade det sista man nånsin vill ska inträffa på ett IT-företag; strömspik!


Vi satt och arbetade i godan ro när helt plötsligt lysrörerna började blinka och ett högt transformatorljud bröt tystnaden. Några millisekunder senare dog alla kontorsdatorer. Paniken började smyga sig allt närmare. Vad hade hänt? Funkade datorerna eller dog precis all elektrisk utrustning?

Med andan i halsen gjorde vi flertalet försök att starta våra kontorsdatorer igen utan framgång. Först när vi testade ett annat vägguttag så kunde vi andas ut när alla datorerna verkade ha klarat sig oskadda. Vi kallade genast på vaktmästare och elektriker som fick felsöka alla strömuttag.

Då visade det sig att i våra datauttag kom det 400 volt istället för de 230 volt som en dator trivs bäst med. Efter flera timmars ytterligare felsökning fann elektrikern att det i proppskåpet fanns en dåligt åtskruvad noll-kabel som gjorde att det skickades tvåfas ström till våra kontakter.

Nu klarade våra datorer denna katastrof utmärkt, men det kunde lika gärna ha blivit 3 utbrända datorer. Så vi beslutade oss att kolla upp vad hade hänt om våra datorer faktiskt hade dött.

Det första man tänker på är försäkringen, vad täcker den? Vår småföretagsförsäkring täcker skada på grund av strömfenomen som detta var. Men självrisken för just elektronik är 20 % av basbeloppet. I det här fallet 8 000 kr. Det krävs med andra ord några datorer innan det ens ska vara värt att betala självrisken. Så i princip kan man säga att om det bara är en dator som går sönder så är det bara att bita i det sura äpplet och köpa en ny.

Något viktigare var avbrottsskadan. Om vi inte hade kunnat jobba på en hel dag på grund av denna skada skulle det bli bra mycket dyrare än datorernas värde. Där säger villkoren att först efter 24 timmar kan man få ersättning. Men då kräver det att man har gjort allt i sin makt för att förhindra avbrottet. Så i det här fallet är man tvungen att köpa nya datorer på direkten oavsett om man vet om man får ut det på försäkringen eller inte.

Men allra viktigaste är förståss de program och filer vi hade på våra datorer. Vad hade det t ex kostat ert företag om den dator du arbetar på just nu försvann? Vilka viktiga kunddokument skulle du förlora då? Bokföring? Kanske du rent av förlorar det mesta av det jobb du har gjort de senaste veckorna?

För att undvika den dyraste smällen i ett sådant här fall rekomenderar vi verkligen vår backuplösning som du lätt kan installera på din dator/server. Du väljer lätt vilka mappar och filer du vill ta backup på, sen sköter programmet resten. Alla filer sparas sedan på en säker server som endast du kan komma åt. Ring oss gärna om du vill veta mer om våra backuplösningar.

Vi kan dock lugna alla våra kunder vi jobbar åt just nu. Självklart har vi backup på allt vi gör. Hade allt gått åt skogen så hade vi haft en hicka på 2 timmar innan vi skulle vara uppe på banan igen. Självklart kan detta inte hända våra webbservrar. De är kopplade till stora diselströmverk som håller servrarna igång.

Mikaela