Bilder till din webbplats

bilder.png

Så gör du för att hitta snygga, proffsiga och ändamålsenliga bilder till din företagswebbplats:


Skillnaden mellan en fantastisk presentation av ditt företag, och bara en helt okej hemsida, kan många gånger sitta i vilka bilder som du väljer att använda på webbplatsen.

Börja med att fundera över vad du vill att bilderna ska förmedla till dina besökare. Bilder är oftast det som fångar blicken allra först, och de ska därmed både förmedla ett budskap i sig själva och uppmuntra besökaren att läsa vidare. Budskapet de förmedlar kan vara alltifrån en närmast bokstavlig presentation av det som komma skall, exempelvis en illustration av ett händelseförlopp, där den intilliggande texten beskriver just detta händelseförlopp. Eller så kan budskapet i bilden snarare bestå av en känsla, som vi exempelvis hoppas att förmedla på vår sida om vårt webbhotell som ju handlar om hemtrevnad, förtroende och trygghet.

När du har dessa funderingar i bakhuvudet är det dags att finna bilderna också! Du kan exempelvis anlita en fotograf och ge denne i uppdrag att fotografera, men det kan vara både kostsamt och svårt att genomföra - åtminstone om du vill att alla sidor på webbplatsen ska innehålla snygga och genomtänkta bilder!

Ett knep, och ett både effektivt och bra sådant dessutom, är att utnyttja de möjligheter som webben tillhandahåller. Läs exempelvis vårt populära blogginlägg om hur du får tag på snygga bilder till din webbplats/blogg. Detta inlägg innehåller en mängd länkar till olika bildbankar ute på nätet, där du kan finna gratis bilder att använda. Men kom ihåg att läsa igenom vilka rättigheter som medföljer de olika bilderna, då det kan finnas begränsningar i hur man får använda dessa bilder för kommersiella ändamål.

En bildbank som vi på Välkommen ofta nyttjar, för att finna snygga, proffsiga och ändamålsenliga bilder både till vår egen webbplats och våra kunder är istockphoto.com. På denna bildbank finner du illustrationer, fotografier, animationer, och t.o.m. ljud- och videoklipp! Här får man som användare skapa ett användarkonto, och ladda sitt konto med krediter, då dessa bilder inte är gratis - men allt som oftast väldigt billiga. Bilderna kostar oftast från $1 upp till $100 - du kan med andra ord få ganska många bilder för en femhundring riksdaler.

Ett tips är att bara söka på den känsla du vill att en bild ska förmedla på sajten, exempelvis frihet, och så får du upp en mängd bilder som kan passa in på denna känsla. En annan sajt som fungerar på samma sätt är Fotolia.

Att leta bilder på dessa bildbankar kan vara en djungel, då det finns så otroligt mycket att välja mellan - men samtidigt inspirerande då det finns så mycket att hitta! Så ta dig tid att fundera igenom vad du vill att dina bilder ska förmedla och ge dig även tid att hitta bilderna som förmedlar just detta, för valet av bilder till din webbplats är på samma gång svårt och spännande.

Som jag tidigare nämnde, så kan du alltid blanda mellan att låta en fotograf ta bilder till särskilda sidor, medan en bildbank får tillhandahålla andra sidor. För företag med webbshoppar är det ju exempelvis omöjligt att finna alla sina produktbilder på bildbanker, men du behöver inte anlita en dyr fotograf för det - hyr vår fotostudio för en dag istället, och få på så vis högklassiga produktbilder!

Lycka till!

/Mikaela