Windows 8

windows8.jpg

Windows 8 har släppts och vår första reaktion är: vart är Startknappen?


Innan vi eventuellt uppdaterar våra operativsystem på jobbet med Microsofts senaste Windows, Windows 8, håller två av våra medarbetare på att testa det hemma. Följande är domen än så länge (som säkert kan ändras såväl till det bättre som till det sämre längre fram):

  • Snyggt och stilrent med det nya gränssnittet med interaktiva ikonplattor! Användarvänligheten för surfplattor lyser verkligen igenom. Tyvärr är användarvänligheten mer tveksam för regelrätta PC-användare…
  • Trots stilrenheten så har en del funktioner plötsligt blivit krångligare utan någon synbart vettig anledning, som t.ex. att stänga av datorn kräver följande manöver: först ska musen föras antingen upp i det högra hörnet eller ner i det vänstra hörnet för att en panel ska uppenbara sig, därefter ska man klicka på Inställningar i denna panel och till sist välja Stäng av.
  • Konstigt att samtliga program numera kallas appar. För oss webbutvecklare och webbdesigners är det svårt att se maffiga program som Photoshop m.fl. som något så ”simpelt” som en app.
  • Om man lägger ner lite tid på att skräddarsy Startplattan så har man chansen att skapa en riktigt lättnavigerad dator – lägg dit samtliga program som du använder oftast och de är alltid endast ett knapptryck bort. Effektivt och enkelt med andra ord.
  • Men det största intrycket än så länge är: varför i hela friden är den traditionella startknappen borttagen från skrivbordet? Det nya gränssnittet är lagt som ett slags skal på ett mer traditionellt Windows, och man kan enkelt återgå till det traditionella Skrivbordet med ikoner, aktivitetsfält m.m. om man önskar att navigera på sin dator på ett friare sätt än det nya gränssnittet kan tillhandahålla. Men detta traditionella skrivbord har inte längre den gamla Startknappen som nog alla PC-användare know and love, vilket innebär att det inte längre finns något smidigt sätt att navigera på hela sin dator.

Nackdelen med surfplattor så som jag har uppfattat dem hittills är att jag ofta känner mig instängd i dem – det finns ett gäng häftiga funktioner men man är alltid lite fastlåst på så vis att man inte kan gå in i surfplattans inre. Jag kan inte få en snabb överblick över vad hela surfplattans hårddisk innehåller. Ibland kan jag uppleva det på samma sätt med Macdatorer också som inte riktigt har samma överblickförmåga som Windows (tidigare) har haft. Och det är denna överblicksförmåga som jag saknar när den traditionella Startknappen inte längre finns kvar, då det är via denna som jag kommer enklast kommer åt alla program, sökfunktion, kontrollpanel, datorn osv.. Men, jag misströstar ej! För tydligen finns det eventuellt möjlighet att köpa en traditionell Startknapp till sitt Windows 8 för några blygsamma dollar.

Sammanfattningsvis, är det första intrycket av Windows 8 både positivt och negativt. Positivt, framför allt för att det så tydligt kommer att vara enkelt och rättframt (och snyggt!) att använda på surfplattor och bärbara datorer med touchskärm. Negativt, för att det har krånglat till saker som inte behövts krånglas till. Vidare utvärdering väntar innan beslutet om eventuell uppgradering för jobbdatorerna fattas!

För dig som är nyfiken på Microsofts senaste operativsystem kan uppgradera din Windowsdator till Windows 8 för 279 kr här.

/Mikaela