Bildbanksdjungeln

bildbanker.jpg

Tips: Se till att nyttja bildbankernas utbud för att göra din webbplats levande!


Att nyttja bildbankers utbud på ett bra sätt på din webbplats, kan utgöra skillnaden mellan att ha en tråkig informationsspäckad presentationssida och en levande marknadsföringskanal på webben.

Du kanske har uppgraderat din webbplats till ett smidigt uppdateringssystem (exempelvis Välkommen Webb), din webbplats layout är fräsch och stilren, och du har putsat alla texter som ska beskriva dina tjänster och ditt företag ordentligt. Du har med andra ord lagt grunden för en lysande närvaro på webben med ditt företag - men det finns fortfarande en viktig punkt kvar, som du absolut inte får glömma...

Nämligen bilderna!

För att din webbplats ska kännas levande, och framför allt väcka känslor av något slag hos dina besökare så är bilder ett otroligt viktigt och smidigt verktyg att använda sig av. Dels så kan du förnya webbplatsen på ett snabbt sätt genom att exempelvis byta ut en bild på startsidan (vilket går väldigt fort men ger stor effekt), dels så kan du förstärka budskapet som dina texter och din layout försöker förmedla. En bild säger ju, som bekant, mer än tusen ord.

Vi på Välkommen rekommenderar ofta våra kunder att anlita en fotograf för att ta unika och snygga bilder till sin webbplats, så att deras webbplats verkligen blir genuint unik. Vi sköter gärna kontakten med fotografen och arbetar fram bildidéer tillsammans med dig, för att din nya webbplats verkligen ska komma till sin rätt.

Men det är sällan hållbart, eller ens önskvärt för den delen, att fotografera egna bilder till varenda undersida på webbplatsen - då detta skulle bli oerhört kostnadsineffektivt och tidskrävande. Istället finns det en hel djungel av bildbanker ute på nätet där man kan finna bilder till olika kostnader av alla de slag, som förhoppningsvis gör din webbplats mer levande.

Nedan tänkte jag presentera ett antal bildbanker som vi på Välkommen brukar använda oss av, och även rekommendera till våra kunder.

De tre största, mest utbudsrika, bildbankerna som vi brukar använda oss av är:

Dessa bildbanker är alla amerikanska och innehåller mängder med bilder, illustrationer och även vissa ljud- och videoklipp. Fördelen med ovanstående bildbanker är att de har ett rikt utbud, priserna varierar från väldigt lågt till relativt högt (det går med andra ord att hitta något för de flesta smaker) och de är väldigt smidiga att söka på. Man kan exempelvis specificera på Shutterstock vilket typ av motiv man söker efter - om man vill ha bilder på människor kan man specificera ålder och antal, vilket gör det lätt att sålla bort stora mängder irrelevanta bilder.

Nackdelen med dem kan vara att de är just amerikanska, vilket innebär att de innehåller mest amerikanska miljöer och liknande. Om man skriver en text om svensk midsommar av någon anledning, så är det ganska svårt att hitta något passande. För att dina bilder ska kännas trovärdiga och som att de tillhör just din sida, så kanske det blir konstigt om man skymtar vägskyltar på engelska i bakgrunden eller liknande. Men om man lägger ner lite tid på sitt sökande, så finns det en hel del guldkorn att finna!

Ett exempel på en svensk bildbank är:

På Bildarkivet finns en hel del högklassiga fotografier som skulle kunna lyfta de flesta webbplatserna till nya nivåer. Fördelen med Bildarkivet är att det finns fler foton i trovärdiga miljöer än på de ovanstående bildbankerna. Nackdelen med Bildarkivet kan vara att många utav bilderna är kostsamma, och man måste specificera väldigt noggrannt hur och var man kommer att använda bilderna som man köper (för att försäkra sig om att man får de korrekta rättigheterna till bilderna).

Detta är självfallet bara ett axplock av alla bildbanker som finns på nätet, ytterligare ett exempel är Getty Images, som faktiskt var det allra första företaget som började sälja licensierade bilder online.

Oberoende av vilken budget du har när du ska leta bilder till din webbplats, så rekommenderar jag att du kollar runt på samtliga bildbanker och ser vad du finner. Om du känner dig vilsen i bildbanksdjungeln så hjälper vi gärna till med att ta fram förslag på bilder som skulle kunna passa på din webbplats - om du är intresserad av ett fortlöpande samarbete där vi kontinuerligt uppdaterar bilder (och annat) på din webbplats så är vår tjänst Webbredaktören ett ypperligt alternativ.

Lycka till i bildbanksdjungeln!

/Mikaela